torstai 19. maaliskuuta 2015

The Waterboys: Red Army Blues (1984)

Alussa on syvä hiljaisuus. Vähitellen vaimeat kitarat kantavat melodian kaiuttimiin kuin salaa yössä liikkuvan menneisyyden haamun. Se kuulostaa silti lohdulliselta, tutulta ja turvalliselta. Pian kuulija oivaltaa, mistä venäläisestä laulusta sävelet on lainattu. Kuoro liittyy mukaan ja jännite kasvaa. Vain muutamaa sekuntia ennen kuin kappaleen ensimmäinen minuutti on päättymässä, rävähtävät saksofonin raa’at nuotit ilmoille. Tunnelma sähköistyy entisestään ja rauhallinen nostalgia kääntyy intensiiviseksi odotukseksi. Kasakkapartio lähtee kevyelle laukalle.

Tunnelma rauhoittuu jälleen, kun laskeudumme tarinaan. 17-vuotias poika lähtee sotaan. Äidin eron hetkellä lausumat sanat seuraavat matkalla. Sulkekaa silmänne ja tuntekaa kuinka Mike Scott maalaa sanoilla säväyttäviä kuvia, jotka herkistävät kaikki aistit vastaanottamaan tulevan. Laulajan ääni värähtää juuri oikeissa kohdissa.

Nuoren miehen sotataival kulkee Berliiniin savuavien raunioiden keskelle, jossa punainen lippu nousee salkoon voiton kunniaksi. Hän kohtaa amerikkalaisen sotilaan, joka muistuttaa häntä itseään kaikin mahdollisin tavoin. Sota on viimein ohi, mutta juuri silloin saksofoni muuntaa tutun melodian astetta synkemmäksi. Nuorukainen nousee junaan, jonka määränpää on komissaarin mukaan Kiova, mutta sinne hän ei koskaan pääse. Tätä toteamusta painottaa rumpalin yksi tiukka isku virvelirumpuun. Se ääni kertoo enemmän kuin lukuisat sanat.

Kuoro liittyy jälleen mukaan, ja dramaattinen tumma hyräily johdattaa Siperian karuissa tuulissa marssivia sotilaita vääjäämättömästi eteenpäin. Isänmaalleen kaikkensa antaneet miehet raahautuvat kuolemaan vankileirille, koska toveri Stalin pelkää heidän länsimaistuneen. Saksofoni soi entistä raaemmin, ja viimeisen pitkän nuotin jälkeen piano johdattaa meidät kohti sotilaan viimeisiä ajatuksia.

Kaiken uskon ja toivon kadottua, on jäljelle jäänyt vain tahto selviytyä, kaikin mahdollisin keinoin.  Kitarat syöksyvät luomaan rajuja ja kaoottisia säveliä, maalamaan kuvia sotilaiden helvetistä. Hetkellinen pelastus laskeutuu saksofonin hellin sävelin. Kuoro yhtyy vielä kerran Kasakkapartion melodiaan. Se puhdistaa sielut ja ravistaa synnit kärsivien hartioilta. Kuolleiden ja petettyjen sotilaiden äänet laskevat viimein esiripun surullisen tarinan ja kuulijan väliin.

Red Army Blues on karu kertomus nuoresta sotilaasta sekä kansasta sodan keskellä. Se on myös kronikka vainoharhaisen hallitsijan rajattomasta itsevaltiudesta ja kylmästä tahdosta.

 

Keimo "Kemu" Musikka: Sävel viikonvaihteeksi (helmikuu 1986)