lauantai 11. heinäkuuta 2015

Train: 50 Ways To Say Goodbye (2012)

Tiedäthän sen tavallisen tarinan? Poika kohtaa tytön, he rakastuvat toisiinsa ja koko maailma on luotu vain heitä varten. Jokainen pieni asia on täsmälleen omalla paikallaan eikä kokonaiskuvassa ole minkäänlaisia säröjä. Päivät soljuvat kuin keväinen virta kosken kiven lomassa ja vesi vaahtoaa kuin raikas kuohuviini lasissa. Kaikki elämän maut ja tuoksut ovat läsnä. Tämä ei ole sellainen laulu.

Tunnetko tarinan kääntöpuolen? Kun romanssi joskus päättyy, ja tyttö hylkää pojan tai päinvastoin, kirjoittaa hyvä lauluntekijä kaikkien aikojen erolaulun, joka nousee tietenkin listaykköseksi. Lienee turha listata laulajia, miehiä tai naisia, jotka ovat antaneet äänensä tarinalle, joka repii ja raastaa paatuneimmankin sielun vereslihalle. He osaavat tuoda surun ja menetyksen kuulijan iholle tavalla, joka satuttaa. Tuska luo äärimmäisen koskettavaa taidetta. Tämä ei ole sellainen laulu.

California 37 on Train-yhtyeen kuudes studioalbumi. Se on täydellinen kokoelma lauluja, joista oikeastaan jokaisen olisi voinut julkaista singlenä. Tasapainoinen tuotanto, tarttuvat melodiat ja toisinaan erinomaisesti keinuttavat rytmit luovat kuvan artisteista, jotka ovat tienneet, mitä ovat tekemässä. Tämä täydellisyys saattaa estää toisia suitsuttamasta levyn ansioita, mutta toisinaan sisäinen analyytikko täytyy nostaa hyllylle. On aika heittäytyä sävelten vietäväksi ja nauttia. Tämä on loistava albumi juuri siihen, ja 50 Ways To Say Goodbye kantaa kokonaisuuden ainakin yhden askeleen pidemmälle.

Surumieliset meksikolaiset mariachi-trumpetit johdattavat kuulijan sanan äärelle. Tyttö on jättänyt pojan. Eikö kuulostakin juuri siltä tavalliselta tarinalta? Odota pieni hetki. Lyhyt kitaralla soitettu espanjalainen sävelkulku kesken ensimmäisen säkeistön vie yhä syvemmälle luopumisen tuskan kuvastoon. Älä luovuta vielä, anna tarinalle aikaa kehittyä! Ehdimme kuulla jättäneen osapuolen tyypillisen selityksen, tämä ei johdu sinusta, vaan minusta, ennen kuin kertosäe kääntää odotusarvot ympäri. Kertoja ei jää painimaan tyypillisten ”miksi"-kysymysten äärelle, vaan lisää kierroksia ja kiihdyttää kohti maaliviivaa. Saamme seuraavaksi kymmenkunta vastausta, mitä entiselle tyttöystävälle tapahtui eikä yksikään niistä mairittele kohdettaan.

Saako riipivälle erolle nauraa? Hyvät kuulijat, kyllä saa ja oikeastaan pitää, sillä jossakin vaiheessa kaikki tragediat muuttuvat komedioiksi, ja on ainakin 50 tapaa jättää hyvästit.  


Keimo "Kemu" Musikka: Sävel viikonvaihteeksi (lokakuu 2014)