sunnuntai 16. elokuuta 2015

Calexico: The News About William (2008)

Tässä muovisessa ja metallisessa maailmassa tarjoutuu kuulijalle toisinaan mahdollisuus laskeutua perusasioiden äärelle ja nauttia luonnonmukaisesti soitetusta ja tuotetusta musiikista. Joey Burns ja John Convertino ovat luotsanneet vuosikymmenten ajan yhtyettä, joka on lainannut nimensä kalifornialaiselta rajakaupungilta. Sama rajaseudun monimuotoisuus määrittelee Calexicon tunnistettavaa musiikillista tyyliä. Musiikkitietäjät kuvaavat sitä toisinaan americanaksi, tex-mexiksi, vaihtoehto-countryksi tai indie-rockiksi. Kuten aina, on rakkaalla lapsella monta nimeä, ja juuri tämä tyylien kirjo tekee yhtyeen musiikkista mielenkiintoista ja omalla tavallaan ainutlaatuista, toisinaan jopa yllättävää.

Burnsin ja Convertinon taito kirjoittaa lauluja on jalostunut albumi albumilta eikä yhtye pelkää heittäytyä koskettavan balladin hiljentyessä mariachi-ilotteluun tai astetta synkemmän sävelkulun hiivuttua valssin pyörteisiin. Hienosti kerrotut tarinat ja instrumentaalit tasapainottavat levyillä toisiaan. The News About William on kappale yhtyeen kuudennelta studioalbumilta Carried to Dust. Se istuttaa tekijänsä hienosti musiikilliseen perinteeseen, jonka juuret kiemurtelevat yhtä lailla autiomaan polttavassa hiekassa kuin vuolaiden jokien rehevillä törmillä tai ankarien vuorien karuilla rinteillä. Tämä laulu ei edusta eri tyylilajien ilottelua. Sen sijaan se yhdistää universaaleja ja tunnistettavia haikeuden ja kaipauksen elementtejä erittäin hienolla tavalla toisiinsa.

Kuultuamme kappaleen ensimmäiset kitarasoinnut tiedämme, minne olemme matkalla. Keinumme rumpalin laid-back-rytmin mukana kohti kertomuksen päätepysäkkiä, ja minkälaiseksi tämä tarina lopulta muodostuu. Hienot metaforat särkyneestä soittorasiasta ja mereen marssivista rummuista ilmaisevat olennaisimman. Laulun kertoja on juuri kuullut uutisia ystävästään Williamista, eivätkä ne ole hyviä. Hirmumyrsky Katrinan jäljet ovat raastaneet tämän mieltä kohtuuttomasti, ja vahvistaneet lopullisen päätöksen. Viimein se huuhtoo kokonaisen elämän mukaansa, ja William vapauttaa itsensä kaikesta tuskasta, mutta laulaja ei osaa tai kykene vastamaan miksi niin täytyi käydä. Sen sijaan hän huomaa, kuinka lähellä samaa poistumistietä onkaan itse koko ajan seisonut.  

Hyvät ystävät, albumiversion lisäksi olen kuullut vuosien varrella useita tulkintoja tästä hienosta kappaleesta. Niiden kirjo yltää aina melko täydellisesti kaikesta turhasta riisutusta akustisesta versiosta sinfoniaorkesterin kanssa esitettyyn täyteläiseen kokonaisuuteen saakka. Ne paljastavat erinomaisella tavalla, mitä popmusiikki parhaimmillaan voi olla: herkkiä sävelkulkuja ja sielua riipivää tekstiä.


Keimo "Kemu" Musikka: Sävel viikonvaihteeksi (toukokuu 2015)