torstai 9. kesäkuuta 2016

Tom Moriarty: Wheel Of Fortune (2015)

Nukkekoti on voimakas metafora, joka kantaa vahvoja tunteita. Englantilainen laulaja-lauluntekijä Tom Moriarty sytytti ensimmäisellä albumillaan rakennuksen tuleen ja laajensi näkökulman kodista yhteiskuntaan. Vuonna 2011 julkaistu Fire in the Doll’s House esitteli englantilaisen muusikon, joka liikkuu suvereenisti americanan, folkin ja vaihtoehtorockin poluilla. London School of Economic valoi perustiedot talouden, yhteiskunnan ja ympäristökysymysten mekanismeista ja kitaran kanssa vietetyt tunnit Los Angelesin Musician’s Institutessa hioivat soittorutiineja. Moriartyn molemmilla albumeilla kantaaottavat tekstit yhdistyvät tyylitietoiseen sävelkynään.

Toinen albumi The Road sisältää kymmenen hienoa kappaletta. Wheel of Fortune nousee joukosta esille tavalla, joka ei ollut sen alkuperäinen tarkoitus. Se kertoo onnen merkityksestä ja ohuen elämänlangan hauraudesta, sillä saattaahan elämä jo huomenna kulkea vastakkaiseen suuntaan. Artisti äänitti levyn vuonna 2013, mutta pieni harha-askel ystävän pesuhuoneessa koitui kohtalokkaaksi. Diagnoosin mukaan Moriarty sai aivotärähdyksen, josta toipuminen kesti yli puoli vuotta. Artisti itse käyttää tilastaan voimakkaampaa ilmaisua: aivovamma. Elämä muuttui surrealistiseksi ja asioiden väliset yhteydet piti rakentaa uudestaan. Tärkein työväline oli rikki, ja hidas toipuminen söi kiivaasti säästöjä. Kaiken lisäksi brittiläiset poliitikot karsivat kovalla kädellä sosiaalista turvaverkkoa, jonka ylläpitämisestä moni kansalainen luuli maksaneensa veroja. Albumi julkaistiin vasta keväällä 2015.

Wheel Of Fortune on keskitempoinen vaikuttava laulu, joka puskee kevyesti eteenpäin bluesille tyypillisellä laidback-soitolla. Basso ja rummut avaavat tietä ja akustinen kitara ja urut maalaavat tarvittavan taustan, jotta laulaja voi kuljettaa viitteellistä tarinaa onnensoturista, joka saattaa menettää kaiken haalimansa kullan ja hopean yhdessä pienessä silmänräpäyksessä. Sanoitus saattoi ennakoida tekijänsä kohtaloa, mutta vielä enemmän se kertoo ajastamme ja sen ilmiöistä.

Hyvät kuulijat, Wheel of Fortune kuulostaa modernilta bluesilta vailla lajityypin historiallisia rasitteita. Se edustaa tekijänsä kirjoitustaidon hienoimpia saavutuksia. Nukkekotimme saattaa olla jo tulessa ja emme koskaan voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan. Aivan kuin Tom Moriarty kysyisi näillä sävelillä ja sanoilla, minne olemme matkalla: pelastammeko ainoastaan itsemme, viemmekö naapureidemme arvokkaimman omaisuuden ja suljemme silmämme kanssaihmistemme epätoivolta? Vastauksemme olisi syytä kestää päivänvaloa.


Keimo ”Kemu” Musikka: Sävel viikonvaihteeksi (kesäkuu 2016)