tiistai 19. joulukuuta 2017

James Vincent McMorrow: From The Woods!! (2010)

Yksinäinen mies kävelee kadulla ja kantaa kädessään kitaralaukkua. Hän pysähtyy kaupunkiin, soittaa illasta aamuyöhön jossakin hämärässä kuppilassa ja poistuu seuraavana päivänä toisaalle. Taskunpohjalle on kertynyt muutama lantti. Elokuvat ja tarinat saattavat tarjota tällaisen romanttisen kuvan kulkurielämää viettävästä muusikosta. Irlantilainen James Vincent McMorrow voisi kenties vastata tätä kuvausta, mutta hänen tarinansa todellinen alku tulee paljon lähemmäksi suomalaista sielunmaisemaa.

Vuoden 2009 alussa McMorrow muutti mökkiin meren rannalla. Mukana oli yksi mikrofoni, äänityslaitteita ja joitakin instrumentteja. Albumin kuvituksena käytetty kuva paljastaa myös joukon cd-levyjä. Laulaja-lauluntekijällä ei aluksi ollut päämäärää tai kantavia ideoita. Hän sävelsi musiikkia ja kirjoitti sanoituksia. Purki musiikin osiin, repi ja raastoi palasia irralleen, kunnes kokosi ne uudestaan yhteen. Viiden kuukauden yksinäisyydessä syntyi yksitoista hienoa sävelmää, jotka yhdessä muodostavat koskettavan Early In The Morning –albumin. Menetelmä ei ollut uusi tai ainutlaatuinen, mutta se osoittautui toimivaksi. 

From The Woods!! tuo kaikki olennaiset sävyt esille neljän ensimmäisen tahdin aikana: kitara soittaa näppäilen rauhallista sointua, bassorumpu iskee tahdin ensimmäiselle ja virveli kolmannelle iskulle, banjo maalaa tahtien lopussa ja basso pitää perutuksen koossa. Laulaja liittyy mukaan ja kertomus alkaa: ratsastajat saapuvat metsästä, astuvat taloon, pesevät kätensä ja alkavat rukoilla. Kertoja on toisaalla, vuorilla karhujen luolassa, mutta tietää, mitä talossa tapahtuu. Kielikuvat seuraavat toisiaan ja melodia säilyy lohdullisena, vaikka tummempi draama odottaa vain yhden soinnun tai sävelen päässä. 

Kahden säkeistön jälkeen tapahtuu käänne. C-osa muuttuu pahaenteisen runolliseksi ja perinteiset folkvaikutteet kasvavat, kun muusikon sormet juoksevat soittimien kielillä, kunnes täydellinen hiljaisuus laskeutuu. Lopulta sen rikkoo From the woods, from the woods, they’re coming from the woods –huudot ja kuoron huokaukset. Mitä metsä kätkeekään sisälleen? Mitä meidän tulisi pelätä?

Hyvät kuulijat, lajityypissään täydellinen albumi on harvinaisuus, mutta James Vincent McMorrow on onnistunut luomaan sellaisen. From The Woods!! on laulaja-lauluntekijän mestarinäyte. Jos se vaati toteutuakseen hiljaisuuden ja yksinäisyyden, ehkä meidän kaikkien tulisi toisinaan sulkeutua ajatuksiimme.  


Keimo ”Kemu” Musikka: Sävel viikonvaihteeksi (elokuu 2011