torstai 5. toukokuuta 2016

Kokoaan pienempi

Nykyinen kotikaupunkini on kokoaan pienempi, mikä helpottaa monen asian hoitamista. Lähes kaikki keskeiset palvelut sijaitsevat kävelymatkan päässä. Tämän huomasivat onneksi myös puolueet, jotka eivät turhaan ripotelleet vapunpäivän tilaisuuksia ympäri kaupunkia. Ne kokoontuivat kirjaimellisesti huutoetäisyyden päässä toisistaan. Kaltaiselleni auringonpaisteesta nauttivalle kävelijälle järjestely sopi mainiosti, sillä kevyen promenadin aikana saatoin hahmottaa nopeasti poliittisen ilmapiirin laadun ja osallistujien ikärakenteen. Kenen joukoissa seisoivat lapsiperheet, nuoret aikuiset, työikäiset tai varttuneemmat kansalaiset, missä vilkkui eniten ylioppilaslakkeja, miten kuulijat olivat pukeutuneet ja mitä kasvojen ilmeet kertoivat? Kaikkein tärkeimpiä olivat hetket puheiden jälkeen: pysyikö joukko juhlapaikalla vai poistuiko väki nopeasti muihin askareisiin?

Valkoiset lakit ja punaiset liput kuuluvat perinteisesti vappuun. Entisessä kotikaupungissani molemmat olivat aina vahvasti läsnä. Tuhannet opiskelijat täyttivät kaupungin kadut ja puistot vapunaattona ja seuraavna päivänä puolestaan vasemmistopuolueiden ohella kevättä saapui vastaanottamaan joukko muitakin ryhmiä. Usein marssin jälkeen seurasi uskonnollinen kulkue ja sen jälkeen vielä vanhojen autojen kavalkadi. Kaupunki on kokoaan suurempi, sillä sitä ympäröi maakunta ja sen lukuisat oppilaitokset. Vappu kokoaa ainakin hetkellisesti myös nuoria ja energisiä ihmisiä yhteen, ja tori kuhisee elämää: ilmapallokauppiaita ja lapsiperheitä.

Tohtori Cal Lightman on nero, joka pystyy kertomaan valehteleeko vastapäätä istuva ihminen. Hän on tutkinut vuosia mikroilmeitä, jotka kestävät kasvoilla vain sekunnin osia. Ne syntyvät yleensä stressitilanteessa ja silloin, kun henkilö yrittää peittää todelliset tunteensa. Koska ne ovat tahattomia, ei niitä voi estää. Huomasitko koskaan, kuinka entisen valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen kasvoilla käväisi erikoisia ja lyhyitä ilmeitä haastattelutilanteissa? Tohtori Lightman on mielikuvituksen tuotetta ja hahmo televisiosarjasta Paljastavat valheet (Lie to Me), mutta Paul Ekman on puolestaan todellinen ja elävä psykologi, jonka havaintoihin käsikirjoituksen tieteelliset yksityiskohdat perustuvat.

Ilmeet ja eleet kertovat paljon ihmisestä. Mediaguru Marshall McLuhania vapaasti lainaten media on aina viesti, ja puhujan tärkein media on hän itse. Hän altistaa itsensä muiden arvioitavaksi ja jättää aina tulkinnan vapauden kuulijoilleen. Puheen ulkopuoliset keinot, ilmeet ja eleet, joko tukevat tai sumentavat sanomaa. Pohditko, miksi entinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula näytti ja kuulosti vihaiselta tiedotustilaisuudessa, jossa kertoi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksesta?

Ilmeet ovat myös kokoaan suurempia tai pienempiä. Kaltaiseni valistuneen tarkkailijan ei välttämättä kannata tehdä niiden perustella pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta mielikuvien syntymistä en kuitenkaan voi estää, ja niistä irtaantuminen voi olla myöhemmin todella vaikeaa. Siitä syystä saattaa olla turvallisempaa – ja huomattavasti huojentavampaa – arvioida ihmistä tekojen eikä sanojen tai jäsenkirjan perusteella.


Fintellektuaalinen manifesti XVII