torstai 15. maaliskuuta 2018

Calexico: The Thread That Keeps Us (2018)

Maailmassa on harvoja yhtyeitä, joiden kohdalla määritelmä sympaattinen sekä pitää täydellisesti paikkansa että johtaa väärille raiteille. Tusconissa kotiaan pitävä Calexico elää tästä dualismista. Yhtyeellä on takanaan kuuden hienon albumin sarja, joka soi kaihoisana, mutta toisinaan hyvinkin synkkänä. Musiikilliset vaikutteet periytyvät Yhdysvaltojen eteläisellä rajaseudulla, eivätkä ne pystytä muureja. Haikea surumielisyys yhdistyy luontevasti ilotteleviin tejano- ja mariachisävyihin, mutta toisinaan sävelet uivat syvissä ja tummissa vesissä.

The Thread That Keeps Us on yhtyeen yhdeksäs studioalbumi. Sen käynnistää koskettava End of the World with You. Kappale on malliesimerkki Joey Burnsin sävelkynästä: melodinen ja kitaravetoinen. Se alkaa hämäävästi U2-kitaroin, mutta tuttu helinä paljastuu vähitellen pinnan alta. Seuraavaksi Voices in the Field herättää uinuvat meksikolaissävyt ja tarjoaa toisenlaisen rytmillisen vaihtoehdon, ja Bridge to Nowhere viekoittelee tummempiin tunnelmiin. Calexico osoittaa jälleen kerran, kuinka levy aloitetaan tyylikkäästi ja siirrytään tunnelmasta toiseen. Kokonaisuuden keskeisin helmi on maukkaasti rullaava Under The Wheels, joka yhdistää yhtyeen perinteistä äänimaailmaa uudempiin popsävyihin. Kappale on oikeastaan kaiken aiemmin kuullun ja seuraavien sävelten sulatusuuni.

Joey Burns ja John Convertino täydentävät jälleen toisiaan. Herkkiä laulumelodioita ja ovelia instrumentaaleja kuljettavat eteenpäin tyylikkäät ja osuvat rytmit. Tälläkin kertaa kaikki soittajat osaavat asiansa eikä ilmatila ole missään vaiheessa tukossa. Calexico on luonut hienon albumin. Tiiviimpänä se olisi erinomainen.


Keimo ”Kemu” Musikka: Sävel viikonvaihteeksi (Helmikuun levy 2018)