torstai 19. huhtikuuta 2018

Brian Fallon: Sleepwalkers (2018)

Amerikkalainen rock-yhtye The Gaslight Anthem ehti julkaista viisi albumia ennen kuin se jäi määrittelemättömälle tauolle. Yhtyeen toinen ja kolmas albumi, The ’59 Sound ja American Slang, muodostavat loogisen jatkumon, jonka äänimaailmassa kaikuu punkin kiihkeys ja soitossa rouhea rock’n’roll-asenne. Olisi älyllisesti epärehellistä väittää, että kappaleet sinänsä ovat yksinkertaisia, sillä tietoinen konstailemattomuus tekee niistä rehellisiä ja aitoja, mikä saa puolestaan tutut kertomukset kuulostamaan romanttisen kaihoisilta.

Sleepwalkers on The Gaslight Anthemin keulakuvan Brian Fallonin toinen soololevy. Vaikka yhtye palasi hetkeksi juhlistamaan The ’59 Sound -albumin kymmenvuotista taivalta, ei Fallon sanojensa mukaan pysty enää kirjoittamaan lauluja entisessä yhteydessä. Uutuuslevyn jälkeen myös kuulijat ymmärtävät syyt. Fallon on tehnyt joukon lauluja, joissa amerikkalainen rock-musiikki yhdistyy riemastuttavalla tavalla niin valtavirtaisempiin soul-sävyihin kuin americanan kaikuihin. Levyn aloittava kolmen kappaleen suora If Your Prayers Don't Get to Heaven, Forget Me Not ja Come Wander with Me vievät suoraan asiaan ja osoittavat laulaja-lauluntekijän kyvyn kuljettaa kuulijaa mukanaan vivahteikkaisiin äänimaailmoihin. Tunnelma rauhoittuu toviksi Etta James -kappaleen aikana, mutta kertosäkeen nostatukset palauttavat kaiken takaisin rockin ytimeen ja perinteisiin kohtaloihin. Muusikko ajaa mutkaisella tiellä, mutta vie albuminsa lopulta liput hulmuten maaliin.

Brian Fallon on tehnyt toisen hienon sooloalbumin. Vain todellinen kyynikko ei pysty nauttimaan näiden haikeiden ja romanttisten kappaleiden tunnelmasta. Fallon on tavoittanut hyvin olennaisia asioita amerikkalaisesta sielusta ja laajasta musiikkiperinteestä. Viattomuus ja tummat sävyt kulkevat käsi kädessä ja tukevat toisiaan. Tässä maailmassa on kaikki lopulta hyvin.


Keimo ”Kemu” Musikka: Sävel viikonvaihteeksi (Maaliskuun levy 2018)