lauantai 19. maaliskuuta 2016

The Del-Lords: Poem of the River (1988)


Kaikki virtaa, mikään ei pysy paikallaan pohti antiikin filosofi Heraleitos. Emme voi astua samaan virtaan kahta kertaa tai palata menneeseen kuin ajatuksissamme ja unissamme. Kuvitelkaa 1980-luvun New York. Ihmisten, ajatusten ja musiikin sulatusuuni kiehuu yli. Syntyy uusia supertähtiä, levymyynti rikkoo ennätyksiä ja suurista tulee yhä mahtavampia. Positiivinen vire nostaa pintaan myös säveliä valtavirran ulkopuolelta.

Kenties The Del-Lords voisi antaa kasvot 1980-luvun New Yorkille. Yhtye on kuin kaupunki itse, täynnä perinteitä, toiveita ja tarinoita. Kahdella ensimmäisellä levyllään se täytti ääniaallot romanttisella kaipuulla kaupungin eläville kaduille ja kunnioituksella edesmenneille mestareille. Kolmannella albumillaan Based on a true Story bändi otti suuren harppauksen ja syleili koko Yhdysvaltojen sielua. Pelkät kadut eivät enää riittäneet, oli päästävä hetkeksi myös kauas avoimelle preerialle. Vaikka lähteminen sinänsä ei onnistunut, saattoi kertoja silti haaveilla. Scott Kempnerin ja Eric Ambelin kitarat lennättivät ajatukset aivan minne tahansa. Manny Caiatin basso ja Frank Funaron rummut puskivat eteenpäin ja estivät tehokkaasti turbulenssin.

The Poem of the River alkaa surullisella kitaralla. Soinnut paljastavat laulun sävyn. Kosketinsoittimista kumpuavat lyhyet sävelet ja kertojan ensimmäiset säkeet vahvistavat tunnelmaa entisestään. Runo joesta rakentuu kuva kerrallaan. Hylätyt lastenvaunut, tyhjät oluttölkit, levolliset iltapäivät ja romanttiset keskustelut haihtuvat ajan virtaan eikä kerran kadonnutta voi saada takaisin.

Joki ei ole pelkästään joki eikä virta ainoastaan virta. The Poem of the River kohoaa metaforaksi elämästä. Vesi on jatkuvassa liikkeessä ja monen kanssaihmisen jäljet päättyvät rannalle. En tiedä minne hän meni ja miksi hän lähti, pohtii laulaja. Kuulija ymmärtää, että hän ei peitä sanoillaan totuutta. Joki on vaatinut veronsa ja rannalle ilmestyy jälleen uusi haamu. Jäljelle jää vain kertojan riutuva sydän ja hauras sielu.

Hyvät kuulijat, keväällä joki jälleen avautuu ja vesi virtaa vapaana. Pysähtykää hetkeksi kuuntelemaan, kuinka se kuiskii teille salaisuuksiaan ja laulaa tarinaansa. Astukaa sävelten virtaan ja antakaa musiikin kuljettaa teidät aikaan, jonka jo kerran luulitte kadottaneenne.


Keimo ”Kemu” Musikka: Sävel viikonvaihteeksi (marraskuu 1989)